A cukorhelyettesítők jelentősége az élelmiszeriparban

Út az édesítőszerek használatáig.

A mesterséges édesítőszerekkel készült termékek iránti kereslet az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekszik, jellemzően a nyugati globális trendeknek és súlygyarapodásnak köszönhetően.Jelenleg, táplálkozástudományi szempontból fősodorlatú, vagy „mainstream” megítélésnek számít a vásárlók körében, hogy szinte kizárólag a hagyományos cukrok a felelősek az elhízásért, nem beszélve számos más ultrafeldolgozott élelmiszerről és azok diverzifikált összetevőiről. A cukrok tehát, félelemkeltő kommunikációs szereplőkké váltak, a mesterséges édesítőszerek javára, nem beszélve számos más elhízásért felelős összetevőről és a cukorhelyettesítők potenciális egészségügyi kockázatáról. Ennek következménye képen, a fogyasztók többsége egészségtelennek, vagy kevésbé egészségesnek ítélik meg a cukor tartalmú termékeket, és nagyobb valószínűséggel választják, ma már trendibb mesterséges édesítőszerekkel készült italokat, vagy ételeket. A kalóriaszegény kifejezés varázsszóként hat az egészségtudatos életmódot folytató fogyasztók körében. Ennek eredményeként a mesterséges édesítőszereket gyártók az egészségtudatos fogyasztókat célozzák meg, így az egészséges életmódra törekvők körében egyre nagyobb a kereslet a mesterséges édesítőszeres termékek iránt.

Mennyi cukrot ajánl a WHO?

Az Egészségügyi Világszervezet  ajánlása szerint egy egészséges felnőtt naponta a teljes kalóriabevitelének legfeljebb 10%-át fogyaszthatja hozzáadott cukor formájában, ami körülbelül 50 gramm cukrot jelent egy 2000 kalóriás étrend esetén. Az ideálisabb mennyiség azonban még ennél is kevesebb, azaz a napi kalóriabevitel maximum 5%-a, ami körülbelül 25 gramm cukrot jelent naponta. Lényeges, hogy más feldolgozott élelmiszerekben található, „rejtett” cukrok fogyasztása is ide számítható.

Mik azok a cukorhelyettesítők?

A cukorhelyettesítők olyan vegyületek, amelyek az édes íz biztosítása mellett kevesebb kalóriát tartalmaznak, vagy akár teljesen energiamentesek, vagyis nem járulnak hozzá a számolt energiamérleghez. Ezeket a helyettesítőket két fő csoportba sorolhatjuk: a cukoralkoholokra és a mesterséges édesítőszerekre. Mindkét csoportnak megvannak a maga előnyei és kihívásai az élelmiszeripari alkalmazásban.

A cukoralkoholok közé tartozik a szorbit, xilit, mannit, izomaltit, maltit, laktit és eritrit. Ezek a vegyületek természetes forrásokból származnak, és általában kevésbé édesek, mint a hagyományos cukor.

Például a szorbit szőlőcukorból és gyümölcscukorból készül, és körülbelül fele olyan édes, mint a nádcukor. A szorbitot lassabban szívódik fel a bélben, amely hashajtó hatást eredményezhet nagyobb mennyiség fogyasztása esetén.

A xilit édesítő ereje hasonló a nádcukorhoz, és fogkímélő tulajdonságai miatt népszerű. Mindkét anyag előnye, hogy a szájban lévő baktériumok nem képesek lebontani őket, így nem okoznak fogszuvasodást.

A mannit és az izomaltit szintén hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. A mannit kevésbé kalóriadús, és vízhajtó hatása miatt ödéma kezelésére is használják. Az izomaltit felszívódása gyenge, és nagy mennyiségben fogyasztva emésztési panaszokat okozhat.

A maltit édesebb, mint a többi cukoralkohol, és édesítő hatása mellett vízmegkötő tulajdonságai miatt is kedvelt.

Az eritrit különleges abban, hogy nagy mértékben felszívódik a szervezetben, és ritkábban okoz gyomorpanaszokat, emellett allergiás reakciókat is kiválthat.

A mesterséges édesítőszerek, mint a szacharin, ciklamát, aszpartám, szukralóz és aceszulfám-K, sokkal édesebbek, mint a természetes cukrok, és kalória számítás szempontjából energiamentesek. A sztíviát az Európai Unió 2011-ben engedélyezte édesítőszerként való használatát. Az intenzív édes íze, a fentiekkel egyetemben, alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű élemiszerekben való felhasználását.

Az édesítőszerrel készült termékek gyártása egyszerűbb, könnyebben kezelhetőbb és lényegesen olcsóbban állíthatók elő.  

Fenntarthatósági szempontból általánosságban elmondható, hogy a hagyományos cukor termesztése nagyobb ökológiai lábnyommal járhat, és termelése jelentős föld- és vízhasználattal jár, míg a mesterséges édesítőszerek előállítása nem igényel direkt mezőgazdasági területet, azonban a gyártási folyamatok során keletkező vegyi anyagok és keletkező melléktermékek kezelésével is számolni kell.  

Mi a megítélése a cukorhelyettesítőket kerülő fogyasztóknak, a mesterséges édesítőszerek potenciális veszélyéről?

Egyik fő aggály a potenciális hosszú távú egészségügyi hatásokkal kapcsolatos bizonytalanság. Például az aszpartámot, egy széles körben használt mesterséges édesítőszert, évek óta vizsgálják azzal kapcsolatban, hogy fogyasztása növeli-e a rák, neurológiai problémák vagy egyéb egészségügyi rendellenességek kockázatát. Bár számos tanulmány nem mutatott ki egyértelmű kapcsolatot az aszpartám fogyasztása és súlyos betegségek között, a fogyasztók aggodalmai továbbra is fennállnak.

Másik gyakran említett probléma az édesítőszerek hatása az anyagcserére és a testsúlyra. Bizonyos kutatások arra utalnak, hogy a mesterséges édesítőszerek megzavarhatják a szervezet természetes anyagcsere-folyamatait és a vércukorszint szabályozását. Például egyes tanulmányok kimutatták, hogy az édesítőszerek fogyasztása összefügghet az étvágy növekedésével és a súlygyarapodással, mivel ezek az anyagok becsaphatják a szervezetet, és fokozhatják az éhségérzetet.

A fogyasztókban felmerülő kétségek közé tartozik továbbá az édesítőszerek által kiváltott esetleges allergiás reakciók és emésztési problémák. Egyes mesterséges édesítőszerek, mint például a szorbit és a mannit, nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést és emésztési zavarokat okozhatnak, ami szintén hozzájárul a fogyasztók aggodalmaihoz.

Összességében, bár a mesterséges édesítőszerek széles körben elfogadottak és sokak (cukorbetegek, IR-esek) számára hasznos alternatívák lehetnek a cukorral szemben, az egészségügyi kockázatokkal kapcsolatos aggályok és a fogyasztói kétségek továbbra is fennállnak, ami a folyamatos kutatások és tájékoztatás fontosságát hangsúlyozza. 

A SunPure termékek nem tartalmaznak mesterséges édesítőszert és a jövőben bevezetésre kerülő termékeink sem fognak, de más adalékanyagokat is kerülünk és következtetés képen a természetesség alapelvét hangsúlyozzuk.

Megosztás: