A fehérje por mire jó? Íme 7 jótékony hatása

Akár a rendszeres kondizók táborát erősíted, akár most döntöttél úgy, hogy belevágnál az egészséges életvitelbe egyet biztosan tudsz- a fehérje rendkívül népszerű táplálékkiegészítőnek számít. A fehérje alapvető makrotápanyag, amely segít az izomépítésben, a szövetek javításában, valamint az enzimek és hormonok előállításában. A fehérje por használata mindemellett támogathatja a fogyást is, és segíthet az izmok feszesítésében. De vajon a fehérje por mire jó még? 

A fehérje por a világ legnépszerűbb táplálékkiegészítői közé tartozik, és nem véletlenül.

Nagyon magas a tápértéke, és a tudományos vizsgálatok számos egészségügyi előnyt mutattak ki.

És, hogy miért is érdemes kipróbálnod? Most megmutatjuk! 

fehérje por

A vegán fehérje por mire jó? Minden a növényi fehérjékről

A tejsavó fehérje évek óta a fehérje porok legjobbjának számít. Kivételesen magas fehérje tartalmával, valamint kiváló aminosav profiljával szinte lehetetlen, hogy bárki is vitassa az ellenkezőjét.

A piac azonban változik. Az új technológiának, és a növekvő tudatosságnak köszönhetően egyre inkább kezdenek elterjedni a növényi alapú fehérjék.

Ráadásul a növényi alapú fehérje porok nem járnak a tejsavó fehérjéhez köthető hátrányokkal és buktatókkal, amelyekre rövidesen kitérünk. Ha még mindig fontolgatod, hogy átállsz a növényi alapú fehérjékre, akkor most megmutatjuk, hogy a vegán fehérje por mire jó?

fehérje por

7 ok, amiért érdemes növényi fehérjére váltani

#1 – Nem fogja felzaklatni a bélrendszeredet

Érezted már úgy, hogy felpuffadsz vagy kellemetlenül érzed magad tejsavó fehérje fogyasztása után? Ez egy árulkodó jel arra, hogy valószínűleg vissza kell venned a tej alapú turmixokat.

Az emberi lakosság körülbelül 65%-a szenved valamilyen fokú laktózérzékenységben. És mivel a tünetek olyan széles skálán mozognak, a nagy többségünk nem is tud róla.

A laktózintolerancia számtalan módon megnyilvánulhat: bőrpanaszok, fejfájás, energiahiány – de 10-ből 9 esetben az első hely, ahol észreveszed, a bélrendszeredben van. Ha bármilyen emésztési panaszod van, ha tejtermékeket eszel, miért tennél kivételt egy tejes turmix esetében az edzésed után?

Bár igaz, hogy a tejsavó fehérje kevesebb laktózt tartalmaz, mint más tejtermékek, -például a tej és a sajt,- a laktóz még mindig jelen van. És mivel a laktóznak csak nyomokban is elegendő ahhoz, hogy még az enyhén érzékenyeknél is reakciót váltson ki, a tejsavó még mindig több ember számára jelent kiváltó okot.

A legtöbb növényi fehérje viszont hipoallergén. A kenderfehérje, a borsófehérje és a csíráztatott barna rizsfehérje könnyen emészthető, és nem okoz olyan kellemetlen érzést, mint amit a tejsavó fehérje fogyasztása után megszokhattál.

fehérje por

#2 – Jobb felszívódás

Ha csak enyhén is intoleráns vagy a tejsavó fehérjére, kizárt, hogy minden előnyét élvezni tudd. Emésztési panaszt tapasztalsz a fehérje elfogyasztása után? Ez nyilvánvaló jele annak, hogy a szervezeted nehezen tudja hatékonyan lebontani.

Tehát, bár a címkén az állhat, hogy 25 g fehérje van egy adagolókanálon, nagyon valószínűtlen, hogy valóban ennyi fehérjét kapunk belőle. A szervezeted is csak azt tudja hasznosítani, amit fel tud szívni.

Végülis a vegán fehérje por mire jó? A tejsavóhoz képest a kenderfehérje gömb alakú fehérjékből, az edestinből és az albuminból áll. Nyugi, nem kell megjegyezned a neveket! Amire viszont emlékezned kell, az az, hogy a globuláris fehérjéket a biológiailag legjobban hozzáférhető fehérjéknek tartják. 

Miért pazarolnád a pénzed extra gramm fehérjére, amikor egy növényi alapú alternatíva minden fillérje hatékonyan felhasználható?

#3 – Izomépítés elősegítése

Ha a fent említett okok alapján nehezen tudod hatékonyan lebontani a tejsavót, akkor jobb eredményeket fogsz elérni egy növényi alapú fehérjével, amit megfelelően meg tudsz emészteni. Fogalmazzunk így – ha 25 g tejsavó fehérjét fogyasztasz, de ebből csak 20 g-ot tudsz feldolgozni, szemben 25 g borsófehérjével, amelyből az egészet fel tudod dolgozni, melyik fog jobb eredményt adni?

Egy 2015-ös tanulmányában kimutatták, hogy a borsófehérjével való kiegészítés gyorsabb izomnövekedést segít elő, mint a tejsavó fehérjével történő táplálás. Tehát, egyértelmű a válasz, hogy a vegán fehérje por mire jó.

Most képzeld el, hogy ezek az eredmények még tovább fokozhatók egy olyan növényi alapú fehérje por használatával, amelynek aminosav profilja jobb, mint a tejsavóé! 

#4 – Biztonságosabb

Számtalan tanulmány és vizsgálat mutatott ki magas nehézfémtartalmat a piacon lévő néhány vezető fehérje por esetében. Sok esetben kadmium-, arzén-, higany- és ólomszintet mutattak ki ezekben a fehérje turmixokban.

Az arzénnek való kitettséget különböző rákos megbetegedésekkel hozták összefüggésbe; többek között a tüdő-, bőr-, vese-, máj- és prosztatarákkal, valamint érrendszeri károsodásokkal. A kadmium bizonyítottan károsítja a DNS-t , míg a higany az agysejteket.

A nehézfémek a tejsavó fehérjébe, a tejelő tehenek GMO-táplálása miatt kerülnek be. Ez olcsó, és bár a tehenek számára nem természetes táplálék, a gyártókat nem érdekli a tehenek jóléte. 

#5 – Jobb a környezetnek

Akár homokba dugjuk a fejünket, akár nem, – kötelességünk gondoskodni a bolygónkról. Mivel a globális állattenyésztésnek nagyobb a környezeti hatása, mint bármi másnak a világon, mi mással csökkenthetnéd jobban a lábnyomodat, mintha növényi alapú fehérje porra váltanál?

#6 – Etikusabb

Hacsak nem olyan bio tejsavó fehérjét választasz, amely szabadon tartott tehenek tejéből készült, közvetlenül támogatod az embertelen szarvasmarha-üzemeket, amelyeket “tejiparnak” nevezünk. A hagyományos tejsavó fehérje intenzíven nevelt, beteg tehenek tejéből készül, akiket zsúfolt, egészségtelen körülmények között tartanak, és GMO-kkal, mesterséges hormonokkal, valamint antibiotikumokkal etetnek. Nem hangzik túl jól, ugye?

#7 – Jobb az egészségednek

A vegán fehérje por mire jó mindezek alapján?- felmerülhet benned a kérdés. Emlékszel azokra a mesterséges hormonokra és antibiotikumokra, amelyekről az imént meséltünk? Nos, egy egészségtelen tehén egészségtelen tejet ad, így jobb, ha elhiszed, hogy ezek a hormonok és antibiotikumok minden alkalommal utat találnak a szervezetedbe, amikor hagyományos tejsavó fehérjét iszol.

Sunpure tipp: ha a teljes értékű élelmiszerekből nem tudunk elegendő fehérjéhez jutni, a természetes alapú, vegán fehérje por segíthet. Jótékony hatása lehet azok számára, akiknek rágási vagy nyelési zavarai vannak, esetleg hosszan tartó étvágytalanságban szenvednek. Tekintsd meg kínálatunkat ide kattintva!

Ne vidd túlzásba a fehérjét!

A fehérje poroknak megvan a maga helye, és ideje. Máshogy kell szedned abban az esetben, ha sportoló vagy, és az izomépítés a cél, illetve máshogy akkor is, ha például fogyni szeretnél. 

A szervezeted egyszerre csak 20-40 gramm fehérjét tud felhasználni. Még akkor sem hasznos ennél nagyobb mennyiséget bevenni, ha tömegnövelésre törekszel. 

Tehát- mint minden kiegészítő esetében-, a legjobb, ha megbeszéled az orvosoddal, mielőtt fehérje kiegészítőket kezdesz szedni! 

Reméljük, hogy sikerült minden kérdésedre választ adnunk, ami a fehérjékkel kapcsolatosan felmerültek! Fontosnak tartjuk, hogy termékeink adalékanyagoktól mentesen, csak természetes összetevőkből készüljenek, így a vegán étrendet követők is bátran fogyaszthatják. Ha szeretnél többet is megtudni a Sunpure vegán fehérjéiről, akkor kattints!

Vegán fehérje poraink listáját itt találod! Jó böngészést kívánunk!

Megosztás: