A házi kedvencek fontos makrotápanyaga a fehérje

https://sunpure.hu/termekek/Mindannyian tudjuk, hogy a fehérje az izomépítésben és a szervezet működésében elengedhetetlen szerepet játszik. De vajon kutyáink és macskáink is igénylik-e ezt a fontos tápanyagot?

Nem csak mi, emberek vagyunk fehérje fogyasztók! A fehérje valójában létfontosságú tápanyag a házi kedvenceink számára is. Egy átlagos kutyának kilónként 25-30 kalóriára van szüksége az egészséges testsúly fenntartásához, és ennek 10%-ának fehérjéből kell származnia. 

Most pedig megnézzük, hogy miért is olyan fontos a fehérje a háziállatok számára. A kutyák az állati eredetű fehérjéket részesítik előnyben, de mivel a kutyák mindenevők, többféle forrásból is hozzájuthatnak a fehérjéhez. Vegetáriánus étrendet is képesek fenntartani, ha minden fehérjeszükségletüket kielégítik. Elsősorban a növekedés, izomépítés és a vitalitás megőrzés szempontjából fontos a fehérje. A kutyák és macskák is szeretnek fittek és egészségesek lenni. De nem csak az izomzatuk miatt fontos ez a tápanyag.

A fehérje hozzájárul a bőr és a szőrzet egészségéhez is. Tehát, ha a négylábú kedvencünk szőrzete szépen fénylik, akkor valószínűleg jól gondoskodik a szerető gazdi a fehérje bevitelről.

Ugyanakkor a fehérje nem csak a külsőségekben, hanem az immunrendszer, belső szervek, csontozat egészségben is fontos szerepet játszik.

Jó a magas fehérjetartalom a kutyáknak?

A túlsúlyos kutyáknak előnyös a magas fehérjetartalmú étrend, mert segíti a kalóriaégetést és a fogyást. Az idősebb kutyáknak is előnyös, ha több fehérje van az étrendjükben, hogy elkerüljék az izomtömeg elvesztését.

 

De vajon milyen ételek biztosítják ezt a fontos tápanyagot számukra?

A színhúsok mellett számos növényi alapú fehérjeforrás is kiváló, kiegészítő választás lehet. A tojás a könnyen emészthető, jó minőségű fehérje kivételes forrása. Ez egy koncentrált fehérjeösszetevő, amely a legtöbb kutyatápban megtalálható. Azonban például a rizsfehérje, burgonyafehérje, lenfehérje is remek alternatíva lehet kutyusok és cicusok számára. Számos tápban ezeket is megtalálod mint hozzáadott fehérje forrásokat. A háziállatoknak készített tápokban fontos az optimális fehérjetartalom és ezek aránya. Ezek a tápok kifejezetten az állatok szükségleteire vannak szabva. Tehát, ha kutyád vagy macskád számára tápot választasz, mindig ellenőrizd az összetevőket és ne magad kísérletezzél vele.

Azonban minden étrendnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Éppen ezért fontos, hogy a kutyád vagy macskád étrendjét személyre szabottan alakítsd ki és lehetőség szerint változatos legyen. Nem minden házi kedvencnek van szüksége magas fehérjetartalmú étrendre. Minden kutyának más-más szükségletei vannak, és általában véve mindig jó, ha nem etetjük túl a háziállatokat semmilyen tápanyaggal. Mielőtt megváltoztatnánk kedvencünk étrendjét, egyeztessünk az állatorvossal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy kedvencünket az igényeinek megfelelően etetjük-e.

De mi van akkor, ha a kutyusod, vagy macskád nem rajong a tápért? Ebben az esetben sokféle módon biztosíthatod számára a szükséges fehérjét. Például házi készítésű ételekkel, vagy kiegészítőkkel. De ne gondold, hogy a kutyusokat és cicusokat fehérjeporral kell táplálnod -bár a kollagént kifejezetten szeretik, mi kipróbáltuk az ízesítés mentes SunPure kollagénnel és bevált-! Ne etesd azonban négylábú kedvenced az emberek számára készült fehérjével, mert olyan összetevőket tartalmazhat, amelyek nem biztonságosak számukra.

Kutyád, vagy macskád ízlelőbimbói kifinomultak lehetnek, és lehet, hogy egy kis változatosságra vágynak. Ebben az esetben, a száraztáphoz nyugodtan hozzákeverhetünk egy kis nedves kutya-, cicaeledelt is. De mindig figyelj oda arra, hogy a választott ételek biztosítsák a megfelelő, jó minőségű fehérjemennyiséget. A legolcsóbb nem biztos, hogy a legjobb.

Végül pedig, ne feledd, minden állatnak más és más szükségletei lehetnek az étrendjével kapcsolatban. Éppen ezért fontos figyelni a kedvenced egyedi igényeire és konzultálj állatorvossal.

Ha szeretnéd, hogy a kutyusod, vagy cicád is hosszú és boldog életet éljen, gondoskodj a megfelelő, jó minőségű fehérjebevitelről.

Megosztás: