A vegán étrend 7 előnye (+1 hátránya)

Az adventi időszakban testben és lélekben is felkészülünk a karácsonyi ünnepekre. Egy húsmentes böjttel a spirituális megtisztuláson túl a szervezetünknek szintén jót tehet egy kis vegán étrend. Nézzük, milyen előnyökkel (és hátránnyal) járhat, ha áttérsz a növényi étrendre.

Húsmentes advent

vegán étrend

A vegán étrend előnyai

1) Több energia

Amíg az állati eredetű ételek elfogyasztása után az energiaszint lecsökken, fáradtnak érezzük magunkat, „kajakómába” kerülünk, addig a vegánok evés után is energikusnak érzi magukat. A zöldségek, gyümölcsök, magas rosttartalmú gabonák és olajos magvak segítik a szervezetet a magas energiaszint megtartásában étkezés után és két étkezés között is. A cukros ételek és a feldolgozott élelmiszerek csak a vércukorszint ingadozását okozzák.

2) Jobb ízlelés

Gyakran emlegetik a húsmentesen étkezők, hogy megváltozott az ízlelésük: sokkal intenzívebben érzik az ételek ízét, mint korábban, ezért kevesebb fűszert használnak, ami a szerveik számára sokkal egészségesebb. A cukor is szinte feleslegessé válhat a konyhában, mivel a vegánok többsége arról számolt be, hogy az édes ízek kimondottan zavarják őket.

3) Szebb bőr

A vegán étrend a legjobb kozmetikumunk is, ugyanis megszünteti a bőrproblémákat, tisztává, hidratáltá, üdévé varázsolja bőrünket. A hazai sztárok közül Bódy Sylvi (aki vegetáriánus) is a húsmentes táplálkozásnak tudja be bőre szépségét, sőt azt is, hogy nincs narancsbőre.

4) A krónikus betegségek megelőzése

Hazánkban az egyik vezető halálok a különböző szív és érrendszeri megbetegedések. A növényi alapú táplálkozás kedvező hatással van testünk motorjára, segít megelőzni a szívbetegségeket, a stroke-ot. A kifinomultabb ízlelésnél említettem, hogy a túl édes, cukros ételeket a vegánok nem igazán kedvelik, ennek hatására csökken körükben a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata is.

Dusan Dudas, szlovák származású egykori testépítő és személyi edző a növényi étrendjének tulajdonítja egészségét. Dudas-nál az orvosok magas koleszterinszintet és magas vérnyomást állapítottak meg, és a súlyosabb szívproblémák kockázatának megelőzésére komoly gyógyszereket írtak fel neki. Felesége unszolására azonban inkább az étrendje megváltoztatása mellett döntött, és most kiváló egészségnek örvend. A néhai bodybuilder jelenleg szinte teljes mértékben nyers vegán étrend híve, némi főtt gabonával és hüvelyesekkel megspékelve.

vegán étrend

5) Erősebb immunrendszer

A probiotikum reklámokból folyton halljuk, hogy mennyire fontosak a „jó” baktériumok az emésztésünknek és az immunrenszerünknek. Már néhány napos húsmentes táplálkozás után, a rostban gazdag étkezésnek köszönhetően elszaparodnak a rendes kis bacik, és ellenállóbbak leszünk a megfázással, influenzával szemben.

6) Jobb emésztés

Tudnod kell, hogy a vegán életmódra áttérés az első néhány napban járhat túlzott gáztermeléssel és puffadással. Ez teljesen természetes, hiszen meglepi az emésztésedet a sok egészséges étel, a magas rostfogyasztás. Ne aggódj, pár nap alatt elmúlnak a kellemetlen tünetek és hosszútávon sokkal kiegyensúlyozottabb lesz az emésztésed.

7) Fogyás

Bizony, a növényi étrend még a fogyásban is segít! A vegán fehérjeforrások kevesebb kalóriát tartalmaznak, és mivel az egészségtelen nassolnivalókat is kiiktattad az életedből, ezért a kilók gyorsabban mennek le rólad, mint valaha. Ha a növényi étrenddel a fogyás a fő célod, és lenne kedved kipróbálni a növényi fehérje diétát, akkor figyelmedbe ajánlom egy korábbi cikkemet a témában:
https://sunpure.hu/jo-lenne-koplalas-nelkul-lefogyni/

vegán étrend

Hátrányai

A családtagjaid, a környezeted valószínűleg nem fog neki örülni, hogy a vasárnapi ebédkor félretolod a tányérodon a rántott husit. Lehet, hogy a munkahelyeden vagy vendégségben is különcként fognak rád nézni. Geszler Dorottya vagy Ungár Anikó is húsmentesen él, de családjuk nem követte a példájukat, ők külön „húsos” étkeket készítenek szeretteiknek. Ha ők megteszik, te miért ne tennéd? Ha kíváncsi vagy vegán hírességekre, olvass tovább itt: https://sunpure.hu/vegan-hiressegek/

A növényi alapú étkezést kiválóan kiegészítik, illetve helyettesítik a növényi fehérjeporok. A SunPure vegán fehérjéi tökéletesen illeszkednek a húsmentesen táplálkozók étrendjéhez: javítják az emésztést, segítik a fogyást, magas vitamintartalmukkal támogatják az immunrendszer működését, energiával látják el a szervezetet. A SunPure termékei akár egy-egy étkezés kiváltására is alkalmasak, például ha nagyon zsúfolt napod van és nincs időd megfelelő vegán ételt beszerezni.

De fogyaszthatod akár desszertként is, hiszen annyira krémes az állaga és olyan finom ízekben kapható, hogy nehéz neki ellenállni.

Láthatod, hogy akár csak rövid időre is, de érdemes áttérned a vegán táplálkozásra. Ki tudja, lehet, hogy annyira beválik, hogy nem csak adventkor kerülöd majd a húst, hanem ez lesz az újévi fogadalmad is.

Facebook oldalunk Instagram oldalunk

Megosztás: