Állati jó a növényi fehérje?

növényi fehérje

Miért válassz az állati fehérje por helyett inkább növényi eredetűt?

Teljes értékű fehérje forrás, könnyen hozzáférhető, finom ízű? Nem, nem csak az állati fehérjékre igaz a felsorolás. Sőt, az alábbi cikkben számos egyéb olyan kérdést felvetek és körbejárok, amivel bebizonyítom neked, hogy a növényi eredetű fehérje por sokkal jobb választás lehet számodra is!

Az állati eredetű fehérjéket teljes értékű fehérjeként szokták emlegetni, mivel például a húsok is tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat. Mi az az esszenciális aminosav? A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyek egy részét a szervezet elő tudja állítani, egy részüket viszont nem. Utóbbiakat az étkezéseink során kell pótolnunk, ezek az úgynevezett esszenciális aminosavak. Teljes értékűnek pedig azokat a fehérje forrásokat nevezik, amelyekben az összes esszenciális aminosav megtalálható. Korábban a növényi eredetű fehérjéket rengeteg kritika érte ezzel kapcsolatban, pedig igenis szép számban vannak olyan növényi fehérje források, amelyek mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazzák, tehát teljes értékű fehérjének mondhatók.

Nagyon fontos téma az állati-, illetve a növényi eredetű fehérjék emészthetősége. Ha már a fehérje megemésztésével problémák adódnak, akkor hiába fogyasztunk bármilyen fehérje készítményt, nem fog megfelelően hasznosulni a szervezetünkben. Az állati fehérjék megemésztése nem könnyű, hiszen szinte teljesen rostmentesek, és ez lassítja magát az emésztési folyamatot is. A fel nem használt tápanyag gyors rothadásnak indul a bélrendszerben, és ilyenkor toxinok szabadulnak fel, amelyek sokféle problémát okozhatnak (például a vastagbélrák kialakulásáért is felelőssé teszik őket).

További emésztési kérdéseket vet fel, hogy az állati eredetű fehérjeporok alapanyaga gyakran a tejsavó vagy a kazein, tehát tejalapúak ezek a készítmények. Egyes becslések szerint a világ népességének körülbelül a 65-75 %-a érzékeny a tejcukorra, azaz a laktózra. Ők nem tudják a tejcukrot megfelelően lebontani, ezért náluk a tejtermékek emésztési panaszokat, puffadást, görcsöket, hasmenést okoznak.

A tejsavó fehérje nem más, mint a túró- és a sajtgyártás mellékterméke, amelyet korábban egyszerűen kidobtak, és nem hasznosítottak semmilyen módon (maximum állati takarmánynak). Nem hangzik túl jól, ugye? Azon túl, hogy a tejérzékenyek nem fogyaszthatják, számos további hátránya is van. Például hasi tájékon zsírlerakódásokat okozhat, amely elég kényes terület, nagyon nehéz onnan ledolgozni a felesleges kilókat. Ellenérvként szokták felhozni, hogy a tejsavó fehérje túlzottan megterheli a májat és a vesét, és felboríthatja a szervezet ásványi anyag egyensúlyát. Ez különösen veszélyes, hiszen ízületi problémákhoz, és akár a csontsűrűség csökkenéséhez is vezethet.

A kazein a tej alvadásakor keletkezik, akkor válik el a tejsavótól. A tejérzékenyek a kazeint sem fogyaszthatják. A kazeinnek a tejsavónál lassabb a felszívódása, drágább, és gyakran rengeteg mesterséges összetevőt tartalmaznak a kazein alapú fehérjeporok. Ráadásul a tehenekbe pumpált hormonok, antibiotikumok bomlási termékei szintén bekerülnek a tejalapú fehérje készítményekbe. Ezzel szemben a növényi fehérjéket tejérzékenyként is bátran fogyaszthatod, plusz ha bio gazdálkodásból származó növényi fehérjét választasz, akkor nem kell tartanod a vegyszerek, a génmódosító anyagok, vagy a talajból érkező káros vegyületek egészségkárosító hatásaitól sem.

Az állati eredetű fehérje porok gyakran készülnek marha feldolgozásából, és ez szintén nem jó hír a tejérzékenyeknek, hiszen a keresztallergia miatt az ő szervezetük a marhahúst sem tolerálja jól. Ha ez nem tart vissza a fogyasztásától, akkor gondolj bele, hogy a marha olyan részeit (nyesedékeket, füleket, inakat, porcokat) használják fel a fehérje porokhoz, amelyeket már semmilyen más termék (mondjuk felvágott) előállítására nem tudnának.

A növényi fehérje poroknál régen sokan kifogásolták a kissé „iszapos” ízt, amelyet mára már természetes összetevőkkel kiválóan ellensúlyozni lehet. Sőt, gyakran olyan sokféle ízben elérhető egy-egy prémium minőségű növényi fehérje, hogy alig győzünk a finomabbnál finomabb lehetőségek közül választani. Az állati eredetű fehérje poroknak nagyon jóízűek lehetnek, azonban ha elolvassuk a csomagoláson az összetevőket, láthatjuk, hogy rengeteg mesterséges aromát és adalékokat tartalmaznak. Ugye mondanom sem kell, hogy ezekre az anyagok mennyire károsak az egészségre nézve?!

Tehát a növényi fehérje porok ízletes, teljes értékű fehérje források, mindemellett kímélik az emésztést is. Egy kiváló minőségű növényi fehérjénél nem kell tartani allergiás reakcióktól, vagy az egészségre káros anyagoktól. A növényi fehérjeporok egyszerűen „állati” jók.

növényi fehérje sunpure

Sunpure Növényi fehérje termékek

Sunpure Vegan Protein facebook oldala

Megosztás: