Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem ajánlja a mesterséges édesítőszerek használatát a testsúly szabályozására

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a nem cukros édesítőszerekről (NNS non-sugar sweeteners), amely nem ajánlja a nem cukros édesítőszerek használatát a testsúly szabályozására. Az nevezett NNS édesítőszereke az alábbiak: szukralóz, aceszulfám-K, szacharin, stevia ciklamát, aszpartám és származékaik.

Az ajánlás a rendelkezésre álló bizonyítékok szisztematikus felülvizsgálatának eredményein alapulnak, amely szerint az NSS használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében. A felülvizsgálat eredményei arra is utalnak, hogy az NSS hosszú távú használatának nemkívánatos hatásai lehetnek, például a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a halálozás kockázatának növekedése felnőtteknél.

“A szabad cukrok nem cukros édesítőszerekkel (NSS-szel) való helyettesítése hosszú távon nem segíti a testsúlykontrollt. Az embereknek más módszereket kell fontolóra venniük a szabad cukrok bevitelének csökkentésére, például a természetesen előforduló cukrokat tartalmazó élelmiszerek, például gyümölcsök, vagy cukrozatlan élelmiszerek és italok fogyasztását” – mondta Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmiszerbiztonságért felelős igazgatója. “Az NSS nem alapvető étrendi tényezők, és nincs tápértékük. Az embereknek az egészségük javítása érdekében minél fiatalabb korban csökkenteniük kellene az édesítőszert az étrendben”.”

Az ajánlás a már meglévő cukorbetegségben szenvedők kivételével minden emberre vonatkozik, és magában foglalja az összes szintetikus és természetesen előforduló, vagy módosított, nem tápláló hatású édesítőszert, amelyek nem minősülnek cukornak, és nem találhatók meg a gyártott élelmiszerekben és italokban, vagy amelyeket önmagukban árulnak, hogy a fogyasztók élelmiszerekhez és italokhoz adják őket.

Az ajánlás nem vonatkozik az NSS-t tartalmazó testápolási és higiéniai termékekre, például fogkrémekre, bőrkrémekre és gyógyszerekre, valamint az alacsony kalóriatartalmú cukrokra és cukoralkoholokra (poliolokra), amelyek kalóriatartalmú cukrok, vagy cukorszármazékok, és ezért nem minősülnek NSS-nek.

 

A fentiek alapján diétázóknak ajánljuk a SunPure fehérjénket, amely minden mesterséges édesítőszertől mentes.

Forrás: https://www.who.int/news/item/15-05-2023-who-advises-not-to-use-non-sugar-sweeteners-for-weight-control-in-newly-released-guideline

Megosztás: