Edzés előtti kiegészítők

edzés előtti kiegészítők
edzés előtti kiegészítők

Tényleg olyan nagy jelentősége van az edzés előtti kiegészítőknek, mint sokan gondolják? Érdemes mindenkinek alkalmaznia? Általában ezekhez hasonló kérdések merülnek fel az edzés előtti táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban, amelyeket érdemes fehérje porral együtt fogyasztani.

Elterjedésükben teljesítménynövelő és fáradtság csökkentő hatásuk játszott szerepet. Hiszen nagy szerepük lehet abban, hogy minél jobban átlépjünk a komfortzónánkon, kitoljuk a fáradtságérzetet és közelebb jussunk a céljainkhoz.

Kinek ajánlottak ezek a kiegészítők?

Gyakorlatilag mindenkinek, aki nagyobb teljesítmény szeretne elérni az edzései során. Bár a szakvélemények megoszlanak róla, hogy például kezdők esetében vagy mindennapos használatra mennyire szükségesek ezek a kiegészítők. Egyes sporttáplálkozási szakemberek szerint fontos részei lehetnek a hétköznapoknak ezek az edzés előttik, legyen szó akár testsúlycsökkentésről, izomtömegnövelésről vagy jobb sportolói teljesítményről, főleg hogyha megfelelő táplálkozás mellett fogyasztjuk.

Más szakértők véleménye alapján ezek a kiegészítők nem tekinthetők olyan esszenciális anyagoknak, mint például a makro- és mikrotápanyagok. Inkább csak akkor javasolják alkalmazásukat, ha megrekednénk a fejlődésben. Emellett kérdéses az, hogy kezdőknek mennyire ajánlottak ezek a készítmények. Mivel egy megfelelő étrenddel, edzéstervvel és pihenéssel ugyanolyak jó eredményeket lehet elérni, kiegészítők használata nélkül is. Hiszen az edzéshez szükséges teljesítményhez és energiához ezek a legfontosabbak nem pedig a táplálékkiegészítők.

Vannak hátrányai, illetve mellékhatásai ezeknek a készítményeknek?

Mint a legtöbb gyógyszer vagy táplálékkiegészítő esetében, itt is van rá esély, hogy bizonyos mellékhatások alakuljanak ki. A táplálékallergiában szenvedőknek mindig ajánlatos elolvasni a csomagolást a termék megvásárlása előtt, mert kerülhet bele esetleg glutén vagy laktóz a gyártóüzemben. Néhány edzés előtti nagyobb mennyiségben tartalmaz stimulánsokat, így az azokra érzékenyeknek érdemes először csak egy kisebb mennyiségben kipróbálniuk, hogy a szervezetük hogyan reagál rá. Emiatt az alvásminőségre szintén hatással lehetnek, ezért fogyasztásukat kerüljük a késő esti órákban. Használatuk során bizonyos időközönként pedig szükséges lehet szüneteket beiktatni, mivel szervezetünk egy idő után megszokhatja, és nem fog rá reagálni.

Hogyan kell fogyasztani?

Különböző formában kaphatók, van por, tabletta, vagy ital formátum. Általában edzés előtt fél órával érdemes időzíteni a fogyasztását. A por alapúakat elég csak megfelelő mennyiségű vízzel összekeverni, de mindig olvassuk el a gyártói utasításokat a fogyasztással kapcsolatban. Az, hogy port vagy tablettát választunk már teljesen rajtunk áll, döntsük amellett, amelyiket nekünk kényelmesebb és egyszerűbb használnunk.

Néhány ismertebb edzés előtti táplálékiegészítő

Koffein

Kitolja a fáradtságot, felpörget és zsírégető hatású, mert arra ösztönzi a szervezetet, hogy a zsírsejteket használja energiaforrásként. Kb. 3-9 mg-ot javasolnak testsúlykilogrammonként a zsírégető tulajdonság eléréséhez, de mindig figyeljünk a termék címkéjén lévő utasításokra.

edzés előtti kiegészítők

BCAA

A BCAA előnyeiről és hatásairól már egy korábbi cikkünkben írtunk. A kutatások szerint kb. 6g BCAA az edzés előtt már javítja az izmaink vér és aminosav szintjét hozzávetőlegesen 130 %-kal. Minél magasabb ez a szint a testünk annál hatékonyabban fog izmot építeni és zsírt égetni.

Béta-alanin

A béta-alanin szintén egy aminosav, amely megnöveli az izomsejtekben található karnozin nevű összetevő szintjét, így kitolja az izomfáradtságot a hosszabb és eredményesebb edzés érdekében. A mérvadó adagja kb. 2-5 g, érdemes edzés előtt fél órával bevenni, de számos készítményben alapban megtalálható.

L-arginin

Ugyancsak egy aminosav, amely a nitrogén-oxid prekurzora, segíti az vérerek jobb tágulását, könnyebb vérszállítását a súlyemelés során. A Strength and Conditioning folyóirat kutatásai alapján hozzájárul a növekedési hormon termeléséhez is.

Zöld tea kivonat

Egy EGCG nevű vegyület a legfőbb alkotója, amely a raktározott zsír felszabadítása révén juttatja testünket energiához. Ajánlott dózisa 1000mg felett van, ez kb. 5 pohár jó minőségű zöld teának felel meg.

Megosztás: