Az egészségesebb életmódra való törekvés egyik központi eleme a cukorfogyasztás csökkentése. Az édes íz iránti vágy azonban változatlan, és ez utat nyitott más édesítőszerek irányába. De vajon a stevia valóban tökéletes alternatívája lehet a cukornak, vagy még mindig további kutatásokat igényel, hogy teljes mértékben megértsük előnyeit és kockázatait?
Az elmúlt évtizedekben a stevia iránti érdeklődés világszerte növekedett, köszönhetően annak, hogy természetes, kalóriamentes édesítőszerként vált népszerűvé.
A Stevia nemzetség, amely az Asteraceae családba tartozik, 230 fajt foglal magába, de közülük csak egy, a Stevia rebaudiana Bertoni termel édes steviol-glikozidokat. A S. rebaudiana egy évelő cserje, amely Dél-Amerikában, különösen Brazíliában és Paraguayban honos, ahol „Mézlevélként”, „Édeslevélként” vagy „Édesfűként” is ismert. A stevia készítményeket különféle formákban használják, például friss és szárított stevia levelek, levélpor, kivonatok és folyékony koncentrátumok formájában. A stevia kivonat 200–300-szor édesebb, mint a cukor ezért alternatívája más édesítőszereknek
A stevia növény, különösen a Stevia rebaudiana Bertoni, számos előnnyel rendelkezik, azonban az egészségre gyakorolt hosszú távú hatása továbbra is vitatható.
A magas tisztaságú stevia levélkivonatokat több mint 150 országban engedélyezték, vagy hagyták jóvá élelmiszerekben és italokban történő felhasználásra, beleértve az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, a Közel-Keletet, Új-Zélandot, Ausztráliát, Kínát, Kanadát, Japánt, Koreát, Indiát, Malajziát, Mexikót, Brazíliát, Paraguayt, Egyiptomot, Chilét, Argentínát, Ghánát, Kenyát, Dél-Afrikát, és sok más országot Ázsiában, Afrikában, Európában és Latin-Amerikában. (Samuel et al., 2018).
A FAO/WHO Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó szakértői bizottsága (JECFA) a steviol-glikozidok felülvizsgálatakor 2008-ban napi elfogadható beviteli értéket (ADI) állapított meg 4 mg/kg testtömeg/nap értékben, steviol-egyenértékben kifejezve. A stevia biztonságosságához nagyban hozzájárul az a tény, hogy a steviol-glikozidok az emberek és a patkányok gyomrában és a bélrendszerében gyengén szívódnak fel (Mathur, Bulchandani, Parihar, & Shekhawat, 2017).
A stevia néhány előnye
Számos tanulmány szerint a stevia hasznos lehet különböző egészségügyi problémák kezelésében. Ígéretes hatásokat mutatott a következő területeken:
- Cukorbetegség: nem emeli a vércukorszintet.
- Elhízás: Kalóriamentes.
- Fogászati egészség: Nem okoz fogszuvasodást, így a cukorbarát baktériumok szaporodását is megakadályozhatja.
A piacon elérhető stevia termékek között megtalálhatók a szintetikusan előállított változatok, valamint a természetes kivonatok is. Az utóbbiak azonban ritkán fordulnak elő a készítményekben, mivel előállításuk költséges, és ennek megfelelően az áruk is rendkívül magas. Érdemes ezért a gyártóknál tájékozódni, hogy az általuk felhasznált stevia milyen forrásból származik és ha továbbra is bizonytalanok vagyunk, kérjük ennek az igazolását.
Annak ellenére, hogy a steviát gyakran természetes és biztonságos alternatívaként említik, egyes kutatások aggodalmakat vetettek fel az egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Az alábbi példák kiemelik, hogy a stevia bizonyos körülmények között negatív hatást gyakorolhat az állatok reproduktív egészségére és genetikai stabilitására.
- Egy korábbi tanulmány szerint a stevia kivonat a patkányok termékenységét akár 21%-kal csökkentette a kontrollcsoporthoz képest. A termékenység még egy 50-60 napos regenerációs időszak után is 47%-kal alacsonyabb maradt (Mazzei-Planas és Kuc, 1968).
- A stevia kezelt patkányoknál csökkent a szemhólyagok és a herék relatív súlya, valamint jelentős csökkenés volt tapasztalható az eltárolt spermiumok számában (Melis, 1999).
- Egy tanulmány kimutatta, hogy a steviol mutagén hatású, bár más kutatások ezt az eredményt nem erősítették meg (Pezzuto et al., 1985).
További hosszú távú klinikai vizsgálatokra lenne szükség, amelyek mélyreható betekintést nyújthatnak a stevia biztonságosságába, egészségügyi előnyeibe és élettani mechanizmusaiba, hogy valóban jó cukorhelyettesítő lehet-e. Annak ellenére, hogy globálisan elterjedt a használata, a növényből előállított szintetikus vegyületét a steviol-glikozidot nem vizsgálták egészségügyileg kellő mélységben és a fentebb említett kutatásokból is kiderül, hogy rendelkezhet káros mellékhatással.
A stevia számos előnyös tulajdonsága ellenére, a kókuszvirágcukor és más hagyományos cukrok mérsékelt fogyasztása, egészséges életmóddal és rendszeres testmozgással kiegészítve, bizonyosan kisebb kockázattal jár, és hosszú távon is fenntartható megoldást kínálhat.
Források:
Mazzei-Planas G, Kuc J. Contraceptive properties of Stevia rebaudiana. Science. 1968;162(3857):1007
Melis MS. Stevioside effect on renal function of normal and hypertensive rats. J Ethnopharmacol. 1992;36: 213–7.
Pezzuto JM, Compadre CM, Swanson SM, Nanayakkara D, Kinghorn AD. Metabolically activated steviol, the aglycone of stevioside, is mutagenic. Proc Natl Acad Sci. 1985;82:2478–82
Samuel, P., Ayoob, K. T., Magnuson, B. A., Wölwer-Rieck, U., Jeppesen, P. B., Rogers, P. J., … Mathews, R. (2018). Stevia leaf to Stevia sweetener: exploring its science, benefits, and future potential. Journal of Nutrition, 148(7), 1186S–1205S. https://doi. org/10.1093/jn/nxy102.
Mathur, S., Bulchandani, N., Parihar, S., & Shekhawat, G. S. (2017). Critical review on steviol glycosides: pharmacological, toxicological and therapeutic aspects of high potency zero caloric sweetener. International Journal of Pharmacology, 13(7), 916–928. https://doi.org/10.3923/ijp.2017.916.928.