Kollagén hatása a szervezetre: Íme a tudományos bizonyítékok

kollagén

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítőket gyakran a fiatalság szérumaként is hirdetik. Ugyan még mindig nem ismerjük a kollagén 100%-os előnyeit, ígéretes kutatások alapján a kollagén javíthatja a bőr, a csontok és az izmok összetételét is. Következő cikkünkből megtudhatod, hogy a kollagén hatása a szervezetre mennyire sokrétű!

 A kollagén a szervezetben természetesen előforduló fehérje, amely rugalmas rostokat képez. Ezek a különböző rostok segítenek a sejtek és szövetek támogatásában. A legtöbb kollagént a szervezet kötőszöveteiben találod, például az inakban, csontokban, bőrben, szalagokban és izmokban.

A kollagén elsősorban a csontoknak, inaknak, bőrnek, porcoknak és ízületeknek biztosít szerkezeti támaszt és rugalmasságot. Az életkor előrehaladtával azonban a kollagéntermelés lelassul, és a szervezet nehezebben tud többet termelni. Ennek eredményeképpen sokan kollagén-kiegészítőkhöz fordulnak, hogy támogassák szervezetük kollagéntermelését.

Miért fontos a kollagén? A kollagén hatása a szervezetre sokrétű

A kollagén alkotja a testedben lévő fehérje nagy részét. A kutatók 28 kollagén típust találtak, de az I-es típusú kollagén – amely a te kötőszövetedben is megtalálható – a legjelentősebb. Az I-es típusú kollagén a szervezeted teljes kollagénmennyiségének 90%-át teszi ki, és azért különösen fontos, mert:

 • Ez adja a test kötőszövetének szerkezetét,
 • Segíti a sejtkommunikációt, amely lehetővé teszi a sejtek növekedését és munkáját,
 • Támogatja a sejtvándorlást, ami segíti a sebgyógyulást és az immunválaszt.

A szervezetedben található egyéb kollagén típusok közé tartoznak:

 • II-es típus az ízületekben,
 • III-as típus a bőrben és az erekben,
 • IV-es típus a vesében, a szemlencsében és a belső fülben.

További kollagén forráshoz juthatsz olyan élelmiszerek fogyasztásával, amelyek állati kötőszövetet tartalmaznak – például csontokat, bőrt és szalagokat -, és amelyek megtalálhatóak a következő élelmiszerekben:

 • Csirke
 • Sertéshús
 • Marhahús
 • Hal
 • Csontleves és zselatintartalmú ételek

A szervezeted aminosavakból is szintetizál kollagént, amely nem állati eredetű forrásokban, például quinoában, gombában, túróban, hüvelyesekben és a babban is megtalálható. Viszont sok esetben elengedhetetlen a kollagénpótlás külső forrásból. Ekkor kapnak szerepet a kollagén tartalmú étrend-kiegészítők.

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítőkről

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők por, kapszula és folyékony formájában is elérhetők. A kollagént általában kollagénben gazdag állati részekből, például csontokból, porcokból és bőrből nyerik (általában tehenekből, csirkékből és halakból). Egyes termékek pedig tojást is tartalmaznak.

A kollagén tartalmú étrend-kiegészítők jellemzően hidrolizáltak, így a kollagént olyan módon bontják le, hogy a szervezet könnyebben fel tudja dolgozni, mint a hagyományos élelmiszerforrások.

Mik azok a peptidek, és mire használják?

Ahogy a bőr öregszik, elkezd veszíteni a kollagénből, amelyet a test egyre nehezebben tud pótolni. Ez száraz, megereszkedett bőrrel és a ráncok kialakulásával jár.

A peptidek aminosavakból álló molekulák, amelyek lehetnek rövidek vagy hosszabb polipeptidek, és számos biológiai funkcióval rendelkeznek. Az egyik ilyen funkció a kollagén szintézisének szabályozása.

A kollagénpeptidek szerepe a kollagén szintézisében még nem teljesen tisztázott, de feltételezhető, hogy a sejtek számára jelzik, hogy mennyi kollagén van jelen a szövetben, és ezáltal szabályozzák a kollagén szintézis folyamatát. Emellett a kollagénpeptidek képesek stimulálni a sejtek aktivitását, amelyek elősegítik a szövetek javulását.

Nem csoda, hogy a kollagénpeptidek alkalmazása széles körben elterjedt a kozmetikai és szépségiparban, mivel segítenek javítani a bőr állapotát, növelni a kollagén termelését, valamint csökkenteni a ráncok és finom vonalak megjelenését. Ahogy láthatod, a kollagén hatása a szervezetre rendkívül sokrétű.

A kollagén tartalmú termékek  segíthetnek abban is, hogy több elasztin termelődjön, ami egy olyan fehérje, amely rugalmasabbá teszi a bőrt.

A kollagén valóban öregedés elleni csodaszer?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy akkor megtaláltuk az életelixírt? Bár a kollagén valóban fontos szerepet játszik a bőr és más szövetek egészségében, nem lehet teljesen biztosan állítani, hogy a kollagén öregedés elleni csodaszer. Az öregedés több tényező révén alakul ki, és a kollagénhiány csak egy része az öregedési folyamatnak.

Az idő múlásával a szervezet természetesen kevesebb kollagént termel, ami a bőr rugalmasságának és hidratáltságának csökkenéséhez, a ráncok és a finom vonalak megjelenéséhez vezet. Ezért a kollagénhiány feltöltése valóban segíthet a bőr javításában és megfiatalításában, de ez nem jelenti azt, hogy a kollagén öregedés elleni csodaszer lenne.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a kollagén csak egy része a bőr egészségének. A bőr egészségét más tényezők is befolyásolják, például az UV-sugárzás, a dohányzás, a stressz, az alváshiány és az egészségtelen életmód. A megfelelő táplálkozásra és a fényvédelemre is oda kell figyelni a bőr egészségének fenntartása érdekében.

Tehát a kollagénpótlás fontos lehet az öregedő bőr javításában, de az egészség fenntartásához számos más tényezőre is oda kell figyelni.

A kollagén hatása a szervezetre

Ahogy már említettük, a kollagén fontos szerepet játszik a testben, és számos hatása van a szervezetre, mivel a test leggyakoribb fehérjéje, amely az izmok, a csontok, a porcok, a bőr és az egyéb kötőszövetek része. A kollagén hatása a szervezetre pedig rendkívül sokrétű. Lássunk néhány példát!

 • Támogatja az ízületek egészségét: a kollagén fontos szerepet játszik az ízületek egészségének fenntartásában és az ízületi fájdalmak csökkentésében. A kollagén a porcszövetekben található, amely csúszós felületet biztosít az ízületek mozgásához.
 • Javítja a bőr állapotát: a bőr feszességének, rugalmasságának és hidratáltságának fenntartásában is fontos szerepet játszik. Az idő múlásával a kollagén termelése csökken, ami a bőr öregedéséhez vezet, így a kollagénpótlás segíthet a bőr megfiatalításában.
 • Segíti az emésztést: a kollagén a gyomor-bél traktusban is megtalálható, és fontos szerepet játszik az emésztésben. Segít a gyomornedv termelésében, valamint támogatja a bélfalakat, ami segít a tápanyagok felszívódásában.
 • Javítja a haj és a körmök állapotát: a kollagén fontos szerepet játszik a haj és a körmök állapotának javításában is. A kollagén segíthet a haj és a körmök erősítésében, valamint csökkentheti a törékenységüket.
 • Támogatja az izomfejlődést: a kollagén a szervezetben található aminosavak egyik fajtáját, a hidroxilizin-t tartalmazza, amely a szervezet számára fontos az izomfejlődés és a teljesítmény támogatásához.

Összességében a kollagén fontos szerepet játszik a test egészségének fenntartásában, és a kollagén hatása a szervezetre tekintve igen komplex. Tehát a kollagénpótlás segíthet egyensúlyba hozni szervezeted működését.

Láthatod, hogy többféle fehérjeforrás, -például hús, hal, tojás, tejtermékek és növényi eredetű fehérjék- fogyasztásával juthatsz több kollagénhez. Emellett pedig a különböző hatóanyag-tartalmú kollagén étrend-kiegészítők szedése is segíthet a kollagén fokozásában.

Fontosnak tartjuk, hogy termékeink a legtisztább forrásból származzon, és a komplex-hatóanyag tartalom kellemes élménnyel párosuljon. Kollagén termékeink sokrétűen felhasználhatók, így motiválva téged a mindennapokban a rendszeres kollagén bevitelre.

Készen állsz feltölteni a lemerült kollagén raktárakat? Akkor fedezd fel két nagyszerű kollagén termékünket, ide kattintva!

Megosztás: