Környezettudatos csomagolás – környezettudatos vásárlás

környezettudatos

Úton a műanyagmentes csomagolás felé

Napjaink egyik égető környezetvédelmi problémája a műanyag hulladék kérdése. A műanyag nem bomlik le a természetben, ezért szennyezi a környezetet, és mivel bekerül a táplálékláncba, ezért az emberi egészségre is ártalmas. A csomagolóipar a leginkább érintett: 1950-től 2015-ig világszinten 8300 milliárd tonna műanyagot gyártottak le, amelynek 42 %-át a csomagolóipar használta fel.

A műanyag csomagolóanyagok környezeti ártalmasságát súlyosbítja, hogy a gyártásához többezer kémiai anyagot is felhasználnak, ezek közül pedig csaknem 200 anyag ártalmas az emberi egészségre. A műanyagok gyártása során ráadásul adalékanyagokat ugyancsak használnak, hogy a műanyag tulajdonságain javítsanak. Ezekkel az a probléma, hogy kis molekulasúlyúk miatt nem alakítanak ki erős kötést a műanyag alapját képező polimerekkel, ezért könnyen a környezetbe jutnak. Ez a környezet pedig lehet a levegő, a víz, az ételünk vagy éppen mi, emberek.

csomagolás

Magyarországon az élelmiszer- és italgyártás több mint 200.000 tonna csomagolóanyagot állít elő, amely javarészt műanyag. Globális és hazai szinten egyaránt igyekeznek a gyártók csökkenteni a csomagolóanyagok mennyiségét, ezért folyamatosan kutatják és fejlesztik a lehetséges alternatív megoldásokat. Az élelmiszerek esetében ez különösen nehéz és összetett feladat, hiszen azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy egy adott élelmiszert milyen anyagba lehet csomagolni, mivel érintkezhet az étel.

A csomagolóanyagok nem az ellenségeink! Csomagolásra szükség van – szinte – minden termék esetében, különösen igaz ez az élelmiszerekre. A csomagolóanyag védi a terméket a külső hatásoktól, szennyeződésektől, de az élelmiszert „önmagától” is meg kell óvnia, vagyis attól, hogy a bizonyos természetes folyamatok beinduljanak, és az étel emiatt megromoljon. A csomagolásnak köszönhetően a termékek hosszabb ideig fogyaszthatók. Ha nem lenne csomagolás, nem tudnánk azt sem, hogy az adott terméket meddig használhatjuk, ehetjük meg, stb., de arról sem kapnánk információt, hogy milyen összetevőket tartalmaz, melyik országból származik, vagy hogy vannak-e benne allergén anyagok. A csomagolásnak nyilván marketing funkciója is van, innen tudjuk, hogy melyik cég gyártotta a terméket, így tudjuk a boltok polcain pillanatok alatt beazonosítani az általunk keresett terméket.

Tudatos emberként és tudatos vásárolóként mi is sokat tehetünk a környezet védelméért! Csökkenthetjük az általunk termelt hulladékot, fenntartható étrendet követhetünk, törekedhetünk az élelmiszerpazarlás elkerülésére. A lehető legminimálisabbra csökkentett hulladékunkat gyűjtsük szelektíven! Ügyeljünk arra, hogy egyre több terméknek lebomló műanyag a csomagolása, ezeket ne tegyük a hagyományos műanyagok közé! A lebomló, azaz iparilag komposztálható műanyag csomagolásokon a PLA (PolyLactic Acid, azaz politejsav) jelölés található.

csomagolás

Törekedhetünk a csomagolásmentes vásárlásra, vagy ha ez a termék jellege miatt nem lehetséges, akkor előnyben részesíthetjük a műanyagmentes, környezetbarátcsomagolású termékeket. Válasszuk inkább a papír, az üveg vagy fém csomagolást. A papír csomagolás környezetbarát megoldás, a kartonpapírt nem csak hogy újralehet hasznosítani, hanem 100 %-ban le is bomlik a természetben. Ha van otthonkomposztálónk, nyugodtan abba is beletehetjük.

A fentebb leírt okokból kifolyólag, főleg élelmiszerek esetében nem mindig lehet a csomagolást elkerülni. Ilyenkor is fontos a tudatosság, az előre tervezés. Ha márkénytelenek vagyunk műanyag csomogolású terméket venni, akkor a sok kis műanyag flakon helyett válasszuk a nagyobb kiszerelést. Ezeknek az ára is kedvezőbb, így még spórolhatunk is.

A legnagyobb jószándékunk és tudatosságunk ellenére sem biztos, hogy az általunk kiválasztot termék csomagolása egyáltalán nem tartalmaz műanyagot. A csomagolások gyakran több rétegből állnak, ha kívülről papír védi, attól még a dobozt kibontva lehet, hogy műanyag tégelyt, flakont találunk. A hasonló vásárlási „bakik” kiküszöbölésére vezették be a „Plastic Free Trust Mark”, vagyis a műanyagmentes csomagolás védjegyet. Ha ez a jelzés található a terméken, akkor garantáltan nem nyúlunk mellé, és biztosan nem lesz műanyag az általunk vásárolt termék csomagolásában.

A műanyagmentes csomagolás felé vezető úton tehát elindultunk, de fontos, hogy egyéni szinten is tegyünk a természet védelméért. A vészcsengő a gyártóknál is megszólalt, ők ugyancsak ráléptek erre az útra, és keresik a csomagolás környezetbarát alternatíváit.

Mi, a SunPure-nál szintén törekedtünk arra, hogy termékeinknek olyan csomagolást találjunk, amely megfelelően védi a fehérje port a külső és belső hatásoktól, ugyanakkor környezetbarát is. A SunPure növényi fehérjeporokat egy vékony fóliába töltjük, majd a tasakot egy papír dobozba helyezzük. Termékeink csomagolásához tehát minimális mennyiségű műanyagot használunk csak fel, amennyi a fehérje por minőségének megóvásához feltétlenül szükséges.

Facebook oldalunkInstagram oldalunk

Megosztás: