Miért kerüld el a borsófehérjét? Borsó mentes vegan protein por

A gondolat, hogy valaki olyan jóindulatúnak tűnő dologra allergiás, mint egy borsó, sokak számára abszurdnak hangzik. Hogyan lehetsz allergiás a borsóra? Ez nem lehet komoly! Valójában bármilyen allergia lehet komoly.

Az élelmiszeripar részéről, legyen szó tejipari, üdítőital, édesipari, vagy más italpor gyártó vállalatról, az elmúlt években tapasztalhatóan, jelentős fejlesztéseket folytattak arra vonatkozóan, hogy fehérjét építsenek be az élelmiszerekbe a fogyasztók megnyerése érdekében.

A közelmúltban, a hüvelyesek közül, a szója mellett a borsó fehérje fogyasztása szintén beépült az élelmiszerek összetevői közé, és táplálkozási trenddé vált. A borsó a pillangósvirágúak családjába tartozik és magas fehérjetartalma miatt előszeretettel használják, ezen kívül jó vízmegkötő képességgel rendelkezik.

Ahogy a szójával, úgy a borsófehérjével kapcsolatban is készültek tanulmányok az egészségre gyakorolt hatásáról, amelyek elgondolkodtatóak.

Okozhat önmagában is allergiát akár anaphylaxiát is, de gyakran keresztallergénként (földimogyoró, szója) szerepel. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok (lásd. borsófehérje) képesek rokon szerkezetű anyagot utánozni, ami allergiás betegek egy részénél allergiás tüneteket válthat ki. Vagyis, ha a szervezet egy anyagra már fokozottan érzékeny, akkor könnyen a hozzá hasonló szerkezetű anyagra is érzékennyé válhat. Összefoglalva a keresztallergén is allergén anyagnak tekinthető. A zöldborsóban két fő allergén a van Pis-s 1 és a Pis-s 2 a Vicilin és Covicilin családok tagjai.

Azonban, ellentétben más allergénekkel ellentétben a borsófehérje nem szerepel az élelmiszerek címkéin, mint potenciális allergén. Az EU-ban, Kanadában és az Egyesült Államokban, így ez egy álcázott élelmiszer-allergén.

Sajnos a “mentes” és vegán élelmiszerek térnyerése kétélű. Fontos, hogy allergén mentesen és jó minőségű, lehetőleg minél tisztább forrásból származó ételeket fogyasszunk. https://sunpure.hu/termek/vegan-protein-malna-izu/

Megosztás: