Protein por édesítőszer nélkül jobb választás

Az édes íz a legkedveltebb ízérzet az ember számára, pozitív élményt vált ki, továbbá az egyszerű cukrok a szervezet energiaszolgáltató vegyületei, gyorsan hozzáférhető energiát nyújtanak a szervezetnek. 🍭💡

Az édes íz helyettesítésére, az egyszerű cukrokból származó energia csökkentésére alkalmazhatók a cukorhelyettesítők, vagy a mesterséges édesítőszerek.🍬🔄 A cukorhelyettesítők olyan vegyületek, melyek a cukortól eltérő módon hatnak és édes ízzel rendelkeznek.

A kereskedelmi forgalomban használt édesítőszerek mindegyike átesett a kötelező engedélyezési folyamaton, mégis számos esetben derült ki egy-egy anyagról, hogy egészségkárosító hatása is van.❗🚫Az édesítőszerek toxikológiai szempontból a legtöbbet vizsgált és legellentmondásosabb élelmiszer adalékanyagok [1, 2]. Egyes mesterséges édesítőszerekről az is kiderült, hogy növelik a vércukorszintet, ami ugyanolyan problémássá teszi őket, mint magát a cukrot [3].

A fentiek okán, a fehérjeporainkat édesítőszermentesen készítjük.🥛❌

A mesterséges édesítőszerek számtalan protein porban, a piacon lévő termékek zömében, megtalálhatóak. A leggyakoribbak a szukralóz és az aceszulfám-K (Ace-K).

A mesterséges édesítőszerek édes ízt ígérnek kalória nélkül, azonban problémát is rejthetnek magukban. Íme néhány lehetséges mellékhatás:

  • Súlygyarapodási paradoxon: Azt gondolnánk, hogy a nulla kalória nulla aggodalomra ad okot a súlygyarapodás miatt, igaz? Nem egészen. A tanulmányok pozitív összefüggést mutatnak a mesterséges édesítőszerek használata és a súlygyarapodás között, mivel serkentik az étvágyat és fokozzák a cukros ételek iránti sóvárgást [4].
  • Megzavarhatják az anyagcserét: A szervezeted okos, de a hamis cukrok megzavarhatják. Ez a zavar megváltoztathatja a valódi cukor feldolgozását, ami olyan anyagcsere-problémákhoz vezethet, mint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség [5].
  • A bélrendszer egészségének zavarása: Megzavarhatják a bélrendszerünkben lévő jó baktériumok egyensúlyát.
  • Fejfájás és hangulatingadozás: Egyeseknél a mesterséges édesítőszerek fogyasztása fejfájáshoz, vagy hangulatváltozásokhoz vezet.

A következő részben kiemelünk néhány édesítőszeret, amelyeket érdemes elkerülni.

Szukralóz: Ez az édesítőszer 600-szor édesebb, mint a cukor, és ellenáll a magas hőmérsékletnek. A szukralóz az egyik leggyakoribb mesterséges édesítőszer a fehérjeporban.

Aceszulfám-K (Ace-K): Gyakran társul más édesítőszerekkel, mint a stevia és szukralóz. A különböző édesítőszerek társulásának az oka, hogy minél jobban tudja utánozni a szacharóz édes ízét. Az aceszulfám-K 200-szor édesebb, mint maga a cukor.

Aszpartám: nem csak az édességéről, hanem ellentmondásos egészségügyi vitáiról is hírhedt. Szerencsére az aszpartám egyre ritkábban fordul elő a proteinporokban.

Ha tisztában vagy ezekkel az adalékanyagokkal, az segít a tudatos választásban.👩‍🔬👨‍🔬https://sunpure.hu/termekek/

Források:

  • Édesítőszerek hatásának vizsgálata in vivo biológiai rendszerekben, Ungár Tamás Lászlóné Polyák Éva Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola Doktori Iskola, PhD tézisfüzet, 2012
  • Sharma A, Amarnath S, Thulasimani M, Ramaswamy S. Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe? Indian J Pharmacol. 2016 May-Jun;48(3):237-40. doi: 10.4103/0253-7613.182888. PMID: 27298490; PMCID: PMC4899993.
  • Mathur K, Agrawal RK, Nagpure S, Deshpande D. Effect of artificial sweeteners on insulin resistance among type-2 diabetes mellitus patients. J Family Med Prim Care. 2020 Jan 28;9(1):69-71. doi: 10.4103/jfmpc.jfmpc_329_19. PMID: 32110567; PMCID: PMC7014832.
  • Yang Q. Gain weight by “going diet?” Artificial sweeteners and the neurobiology of sugar cravings: Neuroscience 2010. Yale J Biol Med. 2010 Jun;83(2):101-8. PMID: 20589192; PMCID: PMC2892765.
  • Singh, S., Kohli, A., Trivedi, S. et al. The contentious relationship between artificial sweeteners and cardiovascular health. Egypt J Intern Med 35, 43 (2023). https://doi.org/10.1186/s43162-023-00232-1
  • Singh, S., Kohli, A., Trivedi, S. et al. The contentious relationship between artificial sweeteners and cardiovascular health. Egypt J Intern Med 35, 43 (2023). https://doi.org/10.1186/s43162-023-00232-1
Megosztás: