Posted on Hozzászólás most!

Vegán hírességek

vegán életmód

A vegán életmód előnyei, amelyeket a híres emberek is felismertek

A vegánság ma már sokkal többet jelent, mint növényi alapú táplálkozást. A vegán étrendet követők megtapasztalják a testükben végbemenő pozitív változásokat, le tudják adni a súlyfeleslegüket, energikusabbak lesznek. Az életmódváltással viszont nem csak önmagukért, hanem az állatok és a környezet védelméért is rengeteget tesznek, tudatos fogyasztókká válnak. Ahogy mi, átlagemberek különböző okokból fordulhatunk a vegánság felé, úgy a híres embereket is más-más célok motiválták, amikor a vegán étrendet, életmódot választották.

Az egyik leghíresebb vegán, Natalie Portman. Natalie kislányként is vegetáriánus volt, és annyira elhivatott a környezetvédelem iránt, hogy 11 évesen szerepet vállalt egy olyan zenés videóban, amely a hulladék újrahasznosítását népszerűsítette.

vegán ételek

Vegánná csak később vált, miután elolvasta Jonathan Safran Foer: Állatok a tányéromon című könyvét. A színésznő több helyen azt nyilatkozta, hogy a kötet akkora hatással volt rá, hogy azonnal megváltoztatta az étkezési szokásait. Képtelen volt állati eredetű élelmiszerek fogyasztására azok után, hogy megismerte, milyen körülmények között állítják elő a húst és a tejtermékeket. Az is ekkor vált számára nyilvánvalóvá, hogy ezek az ételek az egészségünkre sincsenek jó hatással. Az Állatok a tányéromon-ban az élelmiszeripar környezetkárosító hatásairól szintén szó esik, érdemes elolvasni vagy megnézni, mert film is készült belőle. Natalie is készített egy dokumentumfilmet Eating Animals címmel, amely a nagyipari állattartás és a hústermelés visszataszító világát mutatja be.

A színésznő tudatosságát tanúsítja, hogy nemcsak hogy nem visel állati eredetű ruhadarabokat, saját vegán cipőkollekcióval is rendelkezik. Férje pedig egy vegán gyűrűvel kérte meg Natalie kezét.

Mayim Bialik, az Agymenők sorozat Amy-je ugyancsak az Állatok a tányéromon című könyv hatására lett vegán. Mayim Youtube-csatornáján folyamatosan oszt meg követőivel vegán tippeket, és megjelent egy szakácskönyve is.

Venus Williams, négyszeres olimpiai bajnok teniszezőnek egészségügyi okokból kellett belevágnia a növényi alapú táplálkozásba. A teniszezőt ugyanis egy autoimmun betegséggel, Sjögren-szindrómával diagnosztizálták. A betegség hatására fáradékonyabb volt, gyakran szenvedett ízületi fájdalmaktól. Egy profi sportolónak egy ilyen betegség akár a karrierje végét is jelenthetné, Venus azonban orvosai tanácsára áttért a nyers vegán étrendre. Így folytatni tudta sikeres pályafutását.

Az élsportolók közül többek között Novak Djokovic teniszező, Lewis Hamilton Forma-1-es pilóta, Kyrie Irving kosárlabdázó szintén vegánok. A növényi alapú étrendről korábban azt tartották, hogy energiaszegény, az állati eredetű táplálékok hiányában csökken az állóképesség és a teljesítmény. A felsorolt nevekből láthatjuk, hogy nem hogy nem csökken, hanem növekszik is a teljesítmény a vegán étrend hatására, sőt gyorsabb a szervezet regenerációja is. A növényi étrend kiváló hatással van az egész szervezetünkre.

vegán ételek

A sztárok közül többen a fogyás miatt fordultak a vegán étrend felé. Állítólag Jennifer Lopez és Beyoncé is végigcsinált egy 22 napos vegán diétát, a gyors fogyás érdekében. J.Lo a fogyókúra hatására 10 kilót leadott, de a fogyás mellett energikusabbnak is érezte magát. A vegán étrendre áttérők a fogyáson túl pozitívumként élik meg azt is, hogy több fizikai energiájuk lesz, ugyanakkor a szellemi teljesítőképességük, a koncentrációjuk ugyancsak javul. Mindez a magasabb vitamin- és rostbevitelnek is köszönhető, illetve az egészségesebb bélflórának. A vegán étrend hatása emellett a szépségünkre sem elhanyagolható, hiszen tisztább bőrt, erősebb hajkoronát és körmöket eredményez.

A hazai hírességek közül Steiner Kristóf (egykori televíziós műsorvezető) mára a vegánok magyar nagykövete. Az ő életében egy Márton-napi libacomb hozta meg a változást. A tányérra pillantva ugyanis az jutott eszébe, hogy a feltálalt comb ugyanakkora, mint kutyusának combja, és ez elborzasztotta. Kristóf több vegán szakácskönyv szerzője, rendszeresen tart főzőtanfolyamokat, előadásokat, rengetegen követik a közösségi média platformjain. Kristóf néhány év vegán táplálkozás után ajándékozta el bőrből készült csizmáit, kabátjait és csakis állatkísérlet-mentes termékeket vásárol.

Az énekes és színész Puskás Pétert az öccse vezette be a húsmentes táplálkozásra. Miután Peti is kipróbálta és megtapasztalta a vegaság előnyeit, még többet akart. Peti 4 éve vegán, a közösségi médiában ő is rendkívül aktívan népszerűsíti a vegán életformát. Gyakran felszólal a felelős állattartás, az állat- és környezetvédelem mellett.

Ahogy a fenti példák is bizonyítják, a vegánság a sztárok számára sem csak kizárólag a növényi táplálkozásról szól. A vegán életmód híres követői rengeteg embernek fel tudják nyitni a szemét, példát tudnak mutatni, motiválhatnak bennünket egy egészségtudatosabb életvitelre.

Facebook oldalunkTermékeinkInstagram oldalunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük