Vegán vagy növényi?

Vegán vagy növényi alapú? Van különbség a kettő között?

Napjainkban sokan döntenek úgy, hogy elhagyják az állati eredetű élelmiszereket, ennek lehet oka a környezetvédelem, egy egészségesebb életmód kialakítása vagy csak az állatok szeretete. Nevezhetjük őket vegánnak vagy növényi alapú étkezést folytatóknak. De mi lehet a különbség a kettő életmód között?

A növényi alapú mozgalom története

Maga a szó, hogy vegán régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. 1944-ben alkotta meg Donald Watson, aki az angol állatvédők és vegán egyesület alapítója. Olyan személyek jellemzésére találta ki, akik etikai okokból nem használnak semmilyen állati eredetűt. Ezek az emberek az étrendükből kizártak minden állati eredetű élelmiszert, például a tojást, húsokat vagy tejtermékeket is. Cserébe viszont különféle gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket, magvakat és hüvelyeseket fogyasztottak.

Az évek alatt ez az apró mozgalom hatalmas követőcsoportot szerzett, akik nemcsak az állatok jogait tartják szemelőtt, hanem fontosnak tartják a környezetvédelmet és az egészséges életmódot is. Ezt folytatva 1980.ban Dr. T. Colin Cambell létrehozta a növényi alapú diétát, amely az alacsony zsírtartalomra, a magas rosttartalomra, és a zöldségek fogyasztására helyezi a hangsúlyt.Mindezt úgy, hogy inkább az egészéget tartja fontosabbnak, mint a az etikusságot.

vegán

Mit jelent pontosan, hogy növényi alapú?

A növényi alapú, mint kifejezés leginkább az étrendre utal. Sok követője nagyrészt növényi eredetűen étkezik, viszont néha fogyaszt állati eredetű élelmiszereket is. Ezenfelül beszélhetünk teljes értékű növényi alapú étrendről, ahol tilos a feldolgozott élelmiszerek és olajok fogyasztása, és semmilyen állati eredetűt nem esznek.

Mit jelent pontosan a vegán kifejezés?

Ez a kifejezés már egy egész életmódot foglal magában, ahol a hangsúly nemcsak a növényi étkezésen van. Fontosnak tartják, hogy elkeréljük az állatok fogyasztását és kizsákmányolását. Ezért itt már lényeges a ruhák, a szépségápolási és háztartási termékek kiválasztása is. Hiszen állatkiséletektől és állatieredettől mentesnek kell lenniük. Ezenfelül a környezetvédelem, és a fenntarthatóság egyaránt lényeges irányelvük.

Megosztás: